Sunday, December 20, 2009

03 Muharram 1431H

salam maal hijrah...

thn hijrah bertukar lg..
tp adakah kita masih di takuk yg lama? masih tidak menyedari kekurangn diri, masih mencari identiti sendiri yang kdg2 hanyut di jalan berduri.renung-renungkanlah...tepuk dada tnya iman. marilah sm2 perbaiki kelemahan diri...

semoga tahun baru ini menjadi titik permulaan kpd ssuatu yg lebih baik. amin.....

Tuesday, December 15, 2009

entry BOSAN

*sudah boleh driving sekarang...
*susah kn klu ketua jabatan duduk jauh, byk keje kene hold. mungkin perlu wujudkn ketua program di sini..ting!!!
*seronok ke jd setiausaha?erm...be responsible...
*cane eh nk atasi gastrik yg slalu menyerang..benci ah
*seronoknya dapat bercuti ngan kwn2...dlm proses kumpul duit nk g bercuti...mari
*i need a crocs now...pliz...
*to all my frens yg g interview..do ur BEST...jgn lepaskn peluang ni (ayt org xdpt cmni la..sob)
*mahu pulang ke kg halaman...tp cuti thn ad sehari je

target...kumpul duit nak kawen, kumpul aset!!!

cam bosan je entry...

Monday, November 30, 2009

pagi yang dingin~

working back slps pulang berhari raya...ramai yg smbg cuti...azma dah2 la tu cutinya.
arini nk study biochem for next sem. ceh poyo je mcm.

raya pertama
siryes x rs sgt suasana ry. sepanjang ari tido je smbl memakai bj ry. seb bek pkai bj ry taw. ikutkn ht xnak pkai bj ry tp xnk la mengecewakan org tu. hahaha. tenkiu so much... dh la sorang kwn pn xdtg. sedih taw...sob..sob. so duk umah keje makan, tido. kn dh slalu kene pesan mkn byk sikit...hihi

raya kedua
beraya di umah akak kt muadzam. 1st time xblk ry sbb kene keje. kasihan2...seb bek ad cik abg setia menunggu..hahaha. then ktrg g gambang waterpark. ari2 kn xjd pg. so kali ni bwk anak2 buah bermain air. makteh dia pon sm join skali la...alaa gmbr xde lg la nk upload...baru nk jeleskn korang..haha.

btw..congratulation to my sis and her husband for the news...maju2...haha

Sunday, November 8, 2009

My journey back to KIST

Tiada pendiriankah aku???

Ni bukan soal ad pendirian ke x…tp bila hati berbicara kita akan akur..chewaaahhh…
Skang ni baru sedar, nk buat keputusan bukan sesuatu yg mudah. But I’m 23 years now. Dah xde org yg boleh tlg buat keputusan bagi pihak sy. Sekadar memberi pendapat. Setelah memikirkan baik dan buruk (dh byk kali fkr sbnrnya) sy telah membuat final decision…klu b4 ni sy dh post psl my journey out from the KIST, tp skng sume dh berubah… terlalu berat nk meninggalkan my students terkontang kanting cm2..i will take it as a challenge. Lg satu terlalu syg nk tggl kan rakan2 kt sini, my housemate Izah yg sgt kecoh tu..hihihi…korang mmg best tahap cipan…(xtau la pulak cipan ni best sbnrnya..)

Sy kene perbaiki dr lg..dr segi skill mengajar, komunikasi and cara nk handle n tackle student. Sementara xdpt better offer, juz stay here…so guys I’m back!!!

Saturday, October 31, 2009

~:BiLa KanaK-KaNak RiBenA BerCUti:~


...percutian INDAH abad ini...

booth DiGi pon jadi la...


Tujuan utama entry kali ni adlh untk menjeleskan golongan tertentu kt luar tu…hihi…


Disebabkan tekanan n stress melampau kt ofis, ALIFF selaku papaDOM, DALILA perancang dan peneman setia kt sebelah, FIDA selaku bibik yg kene bgn 6 pg sediakan mknn dan camerawomen ats paksaan rkn2 yg xberhati perut, IMAH xlain xbukan vokalis utama dan speaker (guys, sebut betul2 ye) terbesar dan last but not least AZMA si pemuram durja dan pencatat bajet telah merancang trip yang mmg best xtau nk ckp cane. So xyah ckp byk la, korang tgk je gmbo2 kt bwh ni tuk tatapan umum…


Destinasi pertama

Fail la sbb ingt nk karaoke kt Kuala terengganu tp hajat xkesampaian especially to IMAH yg mmg meroyan nk nyanyi…xpe IMAH dlm kete pn jd daaa…


Destinasi kedua

Tanpa membuang ms terus gerak ke Cherating…sempat la jugak berkelah di tepian masjid. Best woook mcm tepi pantai..menu lunch : nasi goreng, ayam berempah (warisan DILA), sosej dan keropok…nyum..nyum

Objektif g cherating nk blajar teknik berenang sebenarnya, tp ad budak diserang obor2 la pulak..aduyai…nsb baik ko obor2, klu ALIFF dh lm ak cekik..huahuaahuaaa…

menu kt sini mee goreng. Tp sume org dh kekenyangan tambahan pulak mee tu dh berubah saiz dan diameter…hihi…


mari makan...(azma siryes gler...)

Destinasi ketiga

Skrg kita menuju ke perkampungan Bukit Sagu 1...FIDA’s Homestay. Sume dh terdampar keletihan nmpknya. Td bukan main nk main SAHIBA la bagai. Last2 tido...objektif tdk tercapai sbb kononnya nk beramah mesra ngn penduduk kg...haha poyo!!!


sebelum berangkat ke Gambang Water Park...


Destinasi keempat

Selepas melantak dua tiga pinggan bihun goreng (konon2 nk wt carbo loading la...lagi poyo xbleh blah, padahal mmg lapar) ktrg bergerak ke destinasi seterusnya iaitu ke Gambang Water Park...pertama kt Pahang ni...tp mcm indah khabar dari rupa. Tgk mcm xbest je..MACAM la xtau best ke x. Memandangkn sume xde perasaan je, destinasi ke-4 ditukar ke air terjun pancing (sg pandan)...yg ni mmg BEST sume mndi cm xhengat dunia dh. Xde org lak tu...yelah time org solat Jumaat tu...musafir..musafir


cm sengal je sume org...but nice picture, credit to dalila...

huahua..buli budak!!!

Destinasi ke lima

Yeaahhh!!!yg ditunggu telah tiba…pape hal makan dulu la. then sementara tunggu muvi papadom, msg2 nk tnjk skill main boling…JUARAnya adalah…AZMA (tp dr bawah la..kehkeh)…ok movie time. Gler gelak xhengat dunia sekali lg. mmg lucu sgt cite ni…tp last2 nangis gak..ape daaa…moral of the story…jgn gelak byk sgt!!!eh lupa nk bgtau sume kejadian ni berlaku kt Megamall. Then sempat la jugak shopping2 kt sini. Hadoi cm nk patah kaki den jalan…

eiii sape yg comel sgt nih...masing2 tunjuk skill men boling, ratu LONGKANG!!!


eceh budak poyo..bajet best!!!

Destinasi ke enam

Cm xpuas je shopping kt Megamall..sambung lg kt East Coast Mall..ha kn dh terbazir duit..(not more than hundred la…haha)..kata budget trip…


Destinasi ke tujuh

Eh smpai tujuh dah..ni last b4 blk..mkn ikan bakar kt Tg Lumpur. Not bad la sampai terdampar kali ke2…alamak mak sudah kol, nape xblk lagi..haih anak2 skrg SOSIAL..haha…ok2 nk blk dah…


Kembali ke pangkal jalan

Dlm pukul 12 kot bertolak dari Kuantan ke Kuala Berang. Masing2 dh pengsan. Sian Aliff kene drive sorang2, ktrg slamber badak tanpa rasa bersalah tido kt belakang…eh klu ak ad lesen ak bawak tau (ceh ckp berapi)…dlm pukul 3.30 pg smpai di kuala berang yg dirindui…



Anyway thanx to all my frens…yg menjadikan percutian ni paling best…hope sume org happy, dpt release tension…padahal xde la stress mana pon keje. Bercuti bagai nak rak…haha…

Alamak stress..stress esok kene keje…


muke tensyen xdpt air kelapa...waaa...



elelelele...ini posing maut nih

uppssss LOVE in the air???
sgt cntk permandangan di belakang, watak di hadapan abaikan

apsal mcm malu2 kucing je bergambar ni...lakonan semata-mata


Babai semua…agak2 ad org jeles x????? KONFEM!!!!

Monday, October 26, 2009

mari ber TAG

1-NAMA TIMANGAN
PIDAH-ni nama biasa la kt umah, kwn2 skolah pn pggl cmni gak...
FIDA- erm nama ni ingt lagi REHAN yg bg ms kt matrik dulu. agaknya dia pn dh lupa dia yg mencetuskan nm ni..so start ms matrik la gn nama FIDA smpi kt U.
FID-ha nm ni mcm cumil sket. CIK MIKI yg bg. nama FID ni kwn2 rapat je yg panggil
CTRAF-ni lg pelik. nak tau sape yg slalu panggil?CIK ENI..eni dh lm org xpggl ak dgn nama ni
RAF- yg ni si GANU slalu panggl
MAKTEH- ank buah sume panggil MAKTEH

terasa byk plak nama timangan..bajet HOT la tuh!!!

2-ANDA SEORANG
underweight..ok i mengaku...coool xtau la btol x

3- INSAN TERISTIMEWA
my parents and insan2 yg teristimewa la...

4- LAGU KESUKAAN ANDA
suke indiband...skng ni suke lg kertas-kasih yg x dianggap.

5- MAKANAN KESUKAAN ANDA
nasi lemak...

6- SIKAP YG BUAT ANDA STRES
berlagak xtentu psl, suke dengki kt org pastu mulut cm longkang...ish mintak dijauhkan kwn2 cmni

7- WARNA KESUKAAN
pink kottt!!!gedix uuu...

8- TAG 6 RAKAN ANDA
sape2 la yg nk buat dipersilakan okeh

menjelang PERPISAHAN (part I)

my journey "OUT" from the KIST..kehkeh (siryes la fida!!!)

my final decision...dh hntr notis berhenti kerja. mst rmai ckp.."ala fida sygnya berenti" ataupun "xbest la klu fida xde nnt"..huahua tetiba rs mcm disayangi plak..tak2..tu perasan je lebih...so starting for january i'm not here...tp still xdpt surat pengesahan pemberhentian keje lg dr en Zaidi...

actually keputusan ni dah difikirkan sejak beberapa bln lg..this is my final decision. hopefully dpt rezeki ditempat lain. insyaallah...bukan xbersyukur dgn keje skrng, tp sy rs tanggungjwb mnjdi pendidik bukan sesuatu yg mudah. bukan setakat msk kelas, pot pet pot pet..then keluar. tp nk mendidik ni bkn akademik je tp dr segi insaniah jugak. bak kata en syam my ketua jabatan "proses P & P ialah perubahan dr segi 3 perkara iaitu kognitif, psikomotor dan moral". slalu dh dgr ayat ni..thnax en syam..so its not juz a learning process..kene sec menyeluruh. sy tau setakat mana kemampuan sy. rsnya setakat ni blom mampu lg nk bg didikan yang mantap..terasa pulak mcm nk smbg master..insyaallah...1 lg sbnrnya minat sy bkn dlm bdg ni. bukan seorg yg berjiwa pendidik...chewaahhh...xbleh blah btol ayat!!!



TAPI...sepanjang berada di kIST ni rsnya adlh kenangan plg indah. pengalaman yg bkn sume bole dpt...yg plg best skali dpt jmpe kengkawan yg bole la dikatakn sengal thp gaban..korang memang best la xtau nk story cmne..ok that part i will continue later ok bebeh...
and one more thing is sgt enjoy dpt student yg super unexpectable cmtu...sume perangai ad kt diorg la. seb bek la sabar klu org lain konfem nangis 3 hari 3 mlm..waaaa...bese la jiwa remaja. nk marah2 pn xbole sgt, nnt terus xde minat nk blaja...this part pun akan bersambung hokeh..byk lg nk story kt korang..konfem pasni rmai apply lecturer KIST...


hrp sgt post PZM kt kuantan 2 available lg..

Thursday, September 17, 2009

selamat hari raya aidilfitri

salam rakan2 semua...

27 Ramadhan 1430H

sudah lama x menulis di blog serba pink ni...

jadi dikesempatan ini, sy nak ucapkan selamat menyambut hari raya aidilfitri buat rakan2 sekalian. maaf dipinta dari hujung rambut hingga ke hujung kaki...sekiranya ada salah dan silap harap di maafi...

semoga ramadhan yang penuh keberkatan ini dilalui dengan rasa kesabaran dan muhasabah diri dan aidilfitri dirai dengan penuh rasa nikmat dan syukur kepadaNya...



Tuesday, August 18, 2009

mY c0nc0cAtiOn DaY

12 Ogos 2009

Bertolak ke Kuantan dari Kuala Terengganu. Seb baik xkene tinggal. Sbb bas 2 sbnrnya bas melaka tp dia akn berenti kuantan dulu…dah la 1 bas ngan my student. Sabo je la…Kul 12 lebih baru la smpai kt umah...letih sgt terus tido la...

13 Ogos 2009

Tggu my sis balik…disebabkan dia msh bekerja terpaksa la tggu dia dulu then esok br g KL. Sempat la jugak cr handbag kt EastCoast Mall. Tp handbag dgn harga itu tak lah cntik sgt pon..ok la daripada xde. Sy mmg xsuke pn pkai handbag sbb suke beg yg besar2. Hehe….

14 Ogos 2009

Kononnya nk gerak awl la dlm kul 6.30 pg tp misi xberjaya sbb anak2 En Latip dan Puan Afifah ni mmg xleh la nk bgn awl2…hihi..sabar ye mak. Ni kira dh awl la, kul 7.00 pg bergerak dr umah. Mak sungguh bising dan kalut dlm kete sbb akak bwk laju..haha. ah mls nk campur, tido lg best smbil melayan perasaan mcm butterfly in the stomach. Siryes la sgt nerves nk g konvo ni…jeng..jengg..jenggg….

Waaaahhh..sgt terkejut ditambah dgn rasa teruja dan mcm sgt waaah la…NURUL QISTINA ALYA sgt tembam dan comel. Eeeiii geram tgk pipi dia. Tp sedih jugak sbb xdpt tgk sorang lg kembar dia…ALLAH lebih sygkn NURUL QISTINA AMANI…

15 Ogos 2009

Hari, masa dan detik yang dinanti…suspen2. tp xde la mcm aida smpai xleh tido.ahaksss...jgn marah ye kak. Bertolak dlm kul 11.30 pg. Program bermula pukul 2.00-5.00 ptg tp dtg awl kononnya nk bergambar la, tp smpai2 je btg hdg rakan2 pn dh xnmpk. Msg2 sibuk xsempat pn nk jmpe sume. Anyway, Thanx to my mum and my sis for the roses and bear and also 2 kuntum bunga itu…disebabkan ada hal ptg tu, lepas je kuar dewan terus pulang ke rumah. Xsempat dh nk jmpe n bergambar ngan kwn2…sungguh kecewa. Xpe la nk wt cane. Tp rasa seronok la dpt jmpe kwn2 wpun sekejap je. Len kali kita wt reunion eh…


Malam kejadian…

Dlm keadaan yg sgt letih…g makan kt RAMAI SEAFOOD (siryes mmg ramai..) disebabkan kelaparan yg amat sgt. Sebenarnya dh jnji ngan my family nk belanja diorg mkn..my 1st gaji la katakan. hihi…Cuma mlm tu, Abg Azhar xde sbb dia kene keje pd mlm kejadian…xpe lain kali eh…terasa sgt rakus time mkn, sepantas kilat la bole abiskn mknn. Bole bygkn x betapa kitorg sume sgt lapar.haha…Alya gak cool…

16 Ogos 2009

Ermm..mlsnya nk blk. Dlm kete cik fid asik tido je…xtau nape tp dlm kete sy mmg suke melayan perasaan..cheewaaahhh…siryes xtipu la. mak ngan adik je bising dlm kete. Haish…smpai kuantn singgah psr mlm. Pastu smpai je tido lg..haha..satu lg cik fid mmg suka tido. Tak dpt dinafikan lg

17 Ogos 2009

Kalau boleh nk ulang blk ari2 sebelum ni. Xmo blk k.berang. haish tp apakan daya tanggaungjawab kn. Naik bas kul 10 dan sampai di rumah pukul 4.00 ptg. Terpaksa tggu izah sbb xde kunci

Hari ini 18 Ogos 2009

Memulakan kehidupan seharian spt biasa…inilah kehidupan…life must go on!!!

tp sy perlu buat satu keputusan yg berat about my life..semoga ALLAH permudahkan jalannya dan berikanlah aku petunjukMu...AMIN

Mcm dpt rasakan perasaan korang kene bc entry pnjg berjela cm ni..tp klu dh bc kene abiskn la…kekekehh…dah2..dh abis dah…

Saturday, August 8, 2009

AL-KISAH

Assalamuaikum…

Kene dtg keje di saat org lain bersenang lenang di umah smbil tgk cite Hindustan…kasihan sungguh
Nak wat ape ni kt ofis? Baca paper dulu la. Mak ai, dah 15 mgsa H1n1? Scary la..


Erm…jap. Tgk blk soklan ujian Biokimia n pemakanan…ok cun, mari mengopy soklan ujian..pelajar2 sekalian, jgn risau ok. Soalan sgt sng…hihi (lain mcm je bunyi gelak)

Sepatutnya kene tlg set up booth kist ms pekan budaya next week. Tp sume mcm mls je…

Dari pg td download antivirus..apsal xleh DL avira ni..haish panas btol la, pastu try avast plak. Skali sume folder dlm pendrive dh hilang lps scan. Cane ni???ada sume nota dlm 2 maa…hot and spicy ni. Dah xtau nk wat ape. Mengadap PC konon2 mcm buat keje la, tp tgh tulis blog. Wahaha…I pun konfius ape sume org sdg buat ha???bz semcm je….musykil…musykil

Masih berlagak busy…

Check jadual for next week. serius xde keje nk buat. Sume nota dh hilang. Cane nk wt soklan exam nih. Seb bek ad backup kt laptop. Rasanya la, ayook klu xde mmg lg HOT la weh. Mls mahu fkr…huhu

Eh jom DL lagu nak? hihi dh lm x buat ni. Alamak internet slow smcm je. Sabo jela..eh serius sgt konfius ngan sume org. sgt busy menaip2. Adakah sy je yg mls…cpt la kul 5. Mahu pulang…eeeiii teruk kn siti rafidah. Sume org bekerja dgn tekun, tp beliau bermalas malasan. Bukan..bukan.. slalu sy rajin membuat soalan dan membelek buku Krause…tp mood xde sbb nota dh hilang.

SERIUS nota hilang dr pendrive!!! eh tolong laaa..xkan baca je???

Thursday, August 6, 2009

~fieda in the house~

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada rakan2 blogger sekalian…terutama sekali blogger tegar (cik miki & sekda)...

Sgt kasihan dgn MY LITTLE HEART..dilupakan...tp ats permintaan rmai sy menggagahkn dr utk menulis. Skill writing pun cm hampeh je. Actually terlalu byk cite yg t’tinggal ni. Tp nmpk mcm lupa daratan la plak klu story pnjg. 2 pun mujur klu ad yg nk bc...ehe. To make it short and simple…story psl benda2 penting je la…eh jap luv story msk kategori penting ke x eh???tettttttt….

Perasaan setelah sebulan bergelar lecturer…
Seronok la weh. Pengalaman keje pertama.. Yg xbleh blahnya kene ajar biokimia ngan pemakanan & kshtn. Pemakanan ok la. Tp biokimia la susah sket. Ms blaja dulu pun terpinga2 je time pak kas ngajar. Plak 2 suke wt cite out of topic. Sabo je la. Kene la study blk biokimia. Xsgka lak leh jadi tenaga pengajar. Tp ok la dr xde keje kn. Ad ke yg nk tanggung sy seumur hdp..xde2...(mesin basuh pn org 2 xmampu nk belikan..aha) 1st week keje agak gebon la, still in adaptation mood. Tp skrg rs mcm enjoy je ngajar. Student plak gler2 punya perangai. Mmg bole skt jiwa la lama2 duk sini. Haha..Keje pn xberat sgt, wat soalan tutorial, soalan exam, cari bhn sket, chatting smbil pura2 cr bhn kt internet, pastu duk ofis smpai la kul 5. camtu la ari2. bosan gak la klu xde kelas. Sian lak kt org yg busy key in data sbb slalu kene kacau ngan org bosan duk ofis xtau nk wt ape…hihi

Perasaan bekerja di kuala berang, dekat ngan umah cik miki n aida….
erm..ok la, tp nk g bndar susah sket. Nk tggu cik fida ad kete ntah bila ntah. Setiap ptg lps keje g psr beli lauk tuk msk. Tuk pengetahuan umah kami tiada peti ais, so kene beli brg setiap hari. Abg ayam 2 pun dh bosan tgk muka ktrg (suke ati je pggl dia abg ayam..haha). tp dia slalu bg harga murah…ni sume sbb izah yg cumil (Woit ak promote ko ni)

Perasaan berjauhan dgn org2 yg tersyg..
Sedikit gebon pd mulanya..sedikit shj ok. Sy sudah 23 thn. Ala dh biasa kot duk jauh ngan family. Skrg dh xde mslh, hubungan skrng sume di hujung jari.sy x homesick pun..wpun tiada rakan2 dan teman tp mesra yg dtg menjenguk..ahakss. perlu ke???

Kepada rakan2 yg sudah berkerja..aida, eni, fafa, ajla, nina dan rkn2 yg lain. Tahniah...ingt x cik miki ckp, sape dpt gaji 1st kene blanje. Haha...anda pn tidak ketinggalan ok. All the best for ur study to both of u cik miki and cik sekda...(and also to sekda’s besfren..uhuks2)

For the STUPID thing that I have done to u, I’m really sorry. Too emotional sometimes…too many things I should faced lately. It is too BAD when we are in a wrong place and time. But every single thing that happened in life has a reason.

‘TIADA MANUSIA YG SEMPURNA, TAPI MANUSIA ADALAH SESEMPURNA MAKHLUK’.
Sy akan ingt kata2 ni smpai bila2…

Ni ke yg dikatakan short and simple???

Monday, May 25, 2009

assalamualaikum semua...

isnin yg mencabar...

pg2 dh wt aktiviti fizikal. brisk walk menuju ke LRT putra. terkedek-kedek dgn memakai kasut ketat itu..kul 9.00 am ad training demo power kt damansara. dgn xtau tempat tu kt mn, nk jmpe sape. sume pn main redah je. nasib baik la sume benda telah dipermudahkn..alhamdulillah...smpai tepat jam 9.00 am.

then training smpai kul 130 pm. siap ad test lg..huhu. kn dh ckp td isnin yg mencabar. rafidah u need more practice. heh..nerves2. tp mcm menarik je, keje pn xpenat sgt juz consult customer about fernleaf product...tp yg agak mencabarnya setiap event kene travel. klu area kuantan acceptable lg. mak plak ckp berbaloi ke nk g jauh2 cm 2. nnt wat penat je. alahai...

balik training g OU jap. dh alang2 kn. jln2 je. dlm xde duit sempat lg beli dua tiga barang. huhu...pastu gigih gler naik bas dr OU ke KL central. dh la dekat sejam lebih dlm bas. seb baik la duduk. klu x mahu patah kaki nih...dh la perut lapar thp gaban. pastu smpai je kene amek putra plak nk g kg baru...sgt gagah kn? xleh jd ni perut kene isi jugak, klu x mau pengsan tepi jln. sape nk angkat? wpun hanya 41.5 kg je (tetibe memberitahu berat badan sendiri..biarla)

balik umah terus pengsan tido smpai maghrib. hehe...2 pun rs nk smbung tido lg. tp msh gagah dan gigih mahu update blog. sikit je lg ni. pasni nk mandi dan berehat..letih wooo....

esok rs mahu pulang lah...

Sunday, May 24, 2009

permulaan...

assalamualaikum...

esok jam 9.00 am ad training Demo power kt PJ. dpt offer wt part time kt situ as nutritionist dr jun sampai ogos. xtau la cane skop keje tu nnt...pape hal g training dulu la. mn tau berminat boleh teruskn...skrang ni susah sket nk cr keje. so ad peluang ni cuba la cr pengalaman kerja...


semalam..sorang kwn2 pulang ke kg halaman. sedih dan sebak plak rasa..cewah...mula2 muzi yg pulang ke sarawak. xtau bile plak bole jumpa. pastu hntr jannah @ cik miki plak yg pulang ke tganu. sambil melambai2 comel...hikhik..sebak2 tp msh dpt dikwl. insyaallah ad umur yg pnjg jumpe lg nnt...

berakhir la sudah pengajian 4 thn di UKM KL. xsgka plak mampu smpai ke thp ni...syabas kpd kwn sekalian. lps ni jumpe di konvo eh...mst msg2 dh ad keje time tu. bak kata jannah sape dpt slip gaji pertama kene blanje..ahakss. pepandai je wt perjanjian cm 2. janji gaji 1st kene blanje ah..xkira..xkira...haha.

lepas ni xtau ape plak yg bakal berlaku..dpt kerja ke?atau tanam anggur je kt umah?atau tggu je org msk minang (konfem xde punye...). yg pasti tu lah kehidupan. penuh dgn bnda yg x dijangka. kita hanya mampu merancang, tp ALLAH yg Maha Menentukan...semoga sume rkn berjaya dgn impian msg2. dpt keje yg bagus...amin...

sbnrnya xtau nk tulis ape ni..bosan la sejak2 jd pelajar lepasan siswazah ni yg xde kerja ni...rkn2 plak ramai dh blk. bila ad rindu di hati..ceh...ceh dah la tu fida sila beredar skrg...baiklah!!!

~bye~

Saturday, May 23, 2009

syurga cinta..wink

hai everybody...

smlm tepat jam 4.40...(sbnrnya ktrg dh terpacak kt dpn gsc lg awl) sy bersama cik miki dan cik humairah telah membuat 1 tindakan yg bijak menonton SYURGA CINTA...eceh ad org ckp sy jiwang...heh menonton cite cinta xleh melabel seseorg sbg jiwang...tp sedikit berjiwa halus (adakah ianya membawa mksd yg sm?lantak la...)

siyes cite ni x rugi la klu tgk. 1st skali sbb ad Awal..hihi sgt cool la plus kacak gilerr. sape setuju angkt kening ye. 2nd..dialog dlm cite ni sgt menyentuh kalbu...tp budak berdua 2 lgsg xde perasaan, siap gelak2 lg. agak2 la weh. 3rd ad haziq si budak pelat yg sgt bijak dan klaka...hahaha...funny2. tp heliza pn sgt cun la. huhu (eh ni tgk cite ke tgk pelakon ni???kompius2)

sape yg keliru psl jodoh tgk la cite ni..jodoh terbahagi kepada 3 ye...ok nk tau dgn lebih lanjut sila tgk..kehkeh..

"cinta di hati saya adalah untuk org yg ikhlas mengenali, bukan untuk dipersendakan"

mood cinta kn kaler pink ok

Friday, May 22, 2009

::oh si PENGANGGUR muda::


last week 17hb mei 2009, my sis bergelar tunangan org...ahakss unbelievable sungguh...btw sy ucapkan tahniah la kepada beliau. cepat2 la kawin ye!!!


wanita2 dlm keluarga sy..sori my mum xde la plak..



ini hantaran dr pihak perempuan. serba pink.
tgk gaya mcm dh nk kawin sgt nih..haih



ni hantaran dari pihak lelaki. diorg punye lg byk...
sampai2 je insiden telur tergolek telah berlaku. haha klaka2...

mcm agak sibuk la minggu 2 smpai bnde yg sepatutnya kene wt terpaksa ditangguhkh dulu...xpe la len kali la. lps sume dh selesai terpaksa kembali ke KL nk hntr tesis. dh xthn nk hntr tesis ni..kn dh bgtau ari tu selagi xhntr mmg xtenang hidup...menghantui...haha...rs puas la bila dh hntr nnt. semua kerja keras selama ni cm berbaloi je...alhamdulillah semoga dpt result ok tuk tesis. amin...

setiba di plaza rah...tgk umah cm tongkang pecah..wakaka...ish budak2 ni.
rindu plak ngan rakan2...hihi...mlm 2 g mkn kt nuri wpun agak jauh. kedai yg penuh dgn kontroversi...tettt...bukan tuk bacaan umum ye.

setelah siap mengedit tesis tuk keseratus kalinya...nk g memprint tesis setebal 125 muka surat...haish bukan satu copy je ni. kene wt 4 copy tahu...

aktvt seterusnya..mahu tgk SYURGA CINTA...ahakss...cm gedix je...
mari menonton bersama

Monday, May 11, 2009

kesakitan kepala yg x dpt dibendung

hai...
wpun tajuk entry begitu tp msh gagah mahu update blog...kata blogger tegar kn?

skt kepala gara2 viva ptg td...mgkn viva di waktu ptg xbrape sesuai la...mcm ad batu bsr je ats kepala ni. ms tgh viva td pn dh terasa pressure. soklan dr Dr Noraini plak bertubi2...xsempat den nk jwb. seb baik sempat wt muke comel yg xbrape comel la sbb xdpt jwb dgn bgs...hehe. well kata cool.

then aktvt lps viva pn dibatalkn gara2 skt kepala yg amat sgt...tp msh gagah mahu ke CIMB sambil membawa 3 copy tesis hampir 350 pages. gigih dan gagah sekali.. about half an hour tggu turn, pak guard lak bgtau "dik ASB dh tutup kul 4 td"...waccaaa rs mahu tumbuk org lah. haish ni kali kedua nk kuarkn duit tp xbole...smbil senyum2 kononnya xksh dgn situasi 2...nak kuarkn duit cik miki pn xleh sbb account inactive ye cik miki...

dh agk xthn ngan kepala yg berdenyut dgn hebat..tambahan plak xdpt kuar duit. tau x cik fida sdh sgt sengkek???

blk umah plak telah diserbu oleh rakan sebaya yg mahu dgr cite sal viva. al maklumlah sy kn org terawal kene viva...bertubi2 lak 2 soklan. dh mcm Dr noraini td je...cuma agak santai di atas katil...at least diorg dpt gmbrn la viva 2 cane kn..yela ktrg ni xpenah pn kene viva..this is the 1st and the last time...tp tuk sape2 yg amek master u all kene hadapi lg...sgt gerun (sj je takutkan insan2 yg nk amek master...) nmpknya sume org jd bertambah cuak lps dgr cite sy..haha. rilek la kwn sj je tu, yg penting wt muke confident je. xyah fkr pape dh sbb lps 2 kite dh merdeka...mcm kurang perasaan je ms kuar dr blk viva td...uh..uh...sgguh xde perasaan.

mlm plak dgn kepala yg msh skt wpun dh tido ptg td, gagahkn jugak dgn agenda seterusnya...agenda apakah? rahsia ok...bdk bwh umur xperlu tahu...

esok mahu pulang ke kuantan...dh lm xblk umah. nk menikmati udara segar di kg..segar ke??? tp sblm blk byk bnde kene settle. nk kene jmpe Dr Roslee nk hntr raw and soft data kajian. nk beli brg yg akak pesan, nk beli hadiah tuk bufday hasif dan adam...tp sebelum tu kene gak g bank dulu tuk kali ketiga...jgn wat hal lagi sudah...

mlsnya nk betulkn tesis..rs cm nk hntar je terus...uh xsenonoh btol. skrg ni xsbr nk konvo je. ms tu br nikmat sket menggenggam segulung ijazah...

ok la setakat ni je la bebelan. pnjg2 pn bkn ad yg nk bc pun...tp dah bc sila drop a comment ye...klu x sama je cm xbc..haha. tp pastikan komen anda ikhlas wpun ad sedikit unsur paksaan di sini...wink

nota kaki...
kepada rakan2 taulan yg nk viva silalah berlagak confident...xde pape pn sbnrnya. selagi bole jwb, jwb la dgn baik. mereka mahu btolkn kesalahan kite je. pensyarah2 kite kn sgt membantu. all the best to all of you...

bye...

Sunday, May 10, 2009

~permata yg dicari~

aida ckp lirik lagu ni sesuai tuk cik skema...ermm mmg best pun lirik dia....sila la hayati

Permata yang di cari

Hadirnya tanpa kusedari

Menggamit kasih cinta bersemi

Hadir cinta insan padaku ini

Anugerah kurniaan Ilahi

Lembut tutur bicaranya

Menarik hatiku untuk mendekatinya

Kesopanannya memikat di hati

Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah

Jika dia benar untukku

Dekatkanlah hatinya dengan hatiku

Jika dia bukan milikku

Damaikanlah hatiku

Dengan ketentuan-Mu

Dialah permata yang dicari

Selama ini baru kutemui

Tapi ku tak pasti rencana Ilahi

Apakah dia kan kumiliki

Tidak sekali dinodai nafsu

Akan kubatasi dengan syariat-Mu

Jika dirinya bukan untukku

Redha hatiku dengan ketentuan-Mu

Ya Allah

Engkaulah tempat kubergantung harapanku

Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu

IBU yang terSAYANG

sama tapi x serupa?


Syurga Di Telapak Kaki Ibu
Duhai apakah gerangan budi balasan

Bagi insan melahirkan, membesarkan

Bercucuran airmata bila mengenangkan

Betapakah besar budi ibunda berikan

Siang malam menderita

Hingga entah bila

Sungguh besar pengorbanan

Ibunda berikan

Tiada bahagia jika tiada

Doa puja restu

Syurga itu telapak kaki ibu


dgr bait2 lirik di atas pn dh cukup memilukan hati seorg anak...di kesempatan ni ingin ku ucapkan SELAMAT HARI IBU buat ibu tersayang yg jauh di kg...wpun blog ini xkn dibaca oleh beliau tp aku ingn menyuarakan betapa bertuah dan bersyukurnya dilahirkan dari rahim seorg ibu yg bernama AFIFAH SALEH...hanya TUHAN yg tahu perasaan ini memiliki seorg ibu yg sgt penyayang, kasih dan cinta pd semua ank2nya. KASIH IBU SAMPAI KE SYURGA. wpun kdg2 ianya tidak dizahirkan dgn kata2 tp hati ibu siapa yg tahu...setiap perbuatan dan pengorbanan yg dicurahkn sdh cukup menggambrkan segala-galanya. sekali lagi terima kasih buat ibu yang tersayang yg sentiasa mendoakan kebahagiaan dan kejayaan anknya di sini...

terlalu besar jasamu sehingga tdk mungkin terbalas oleh ankmu ini. tetapi selagi jasad dikandung badan, jasamu tetap akn kubalas...terima kasih ats segalanya...

terasa sekali ingin mencium tanganmu saat ini memohon segala keampunan ats kesilapan dan keterlanjuran kata yg pernah menyakitkan hatimu wahai ibu...apakan daya ak insan lemah yg sering kali cabul bicara, terkasar bahasa...MAAFKANLAH ANAKMU INI...

satu kupinta dariMU...semoga ak masih bisa mencium lembut tanganmu, bergelak tawa bersamamu, berkongsi suka dan duka, mengharungi ranjau kehidupan dengan adanya kau di sisi menemani...semoga ALLAH sentiasa memberikan rahmat dan keberkatan kepadamu wahai ibu tersayang..AMIN

Saturday, May 9, 2009

bad or good news???

hai everybody...

bad or good news...

today... viva's list was come out...setelah penantian beberapa hari...dgn debaran yg menyesakkn dada...1st news dpt dr Ajlaa.

'fid ak kene org 1st viva hr isnin'..wallaa....time tu msh tenang lg wpun ad sedikit kesian kt ajlaa. but then ajlaa smbg lg. 'ko org 2nd lps ak'...ouchh!!!nk pecah je dada rsnya..tp msh cool sbb jannah ckp list 2 xupdate until dis afternoon.

msh tenang...
tp semuanya jelas lps my frens tgk list 2...mmg org 2nd in 1st group for 1st day...wallaa...speechless habis maa...

from the bad side...
sgt cuak sbb xprepare lg nih...kene get ready btol2. sgt nerves sbb this is my 1st time sit for viva...xtau cane nk gmbrkn perasaan ni...jd org 1st menyebabkn kite xleh nk kutip pengalaman org lain yg dh kene viva dulu...mmg dtg dgn zero la sbb xde experience lgsg...hopefully sume examiner dtg dgn mood yg baik dan sgt teruja nk dgr my research...wpun xde la semenarik org lain...(sgt humble je mcm..hikhik)

from the good side...
sgt gembira sbb bole abis awl dr org lain, sgt lega sbb dh abis blaja selama 4 thn, sgt excited nk pulang ke kg halaman, sgt ape lg eh? tersangat la rasa semua beban atas bahu hilang. i'm not telling u that my study burden me since in UKM...tp rasa sgt lega sbb berjaya habiskn my study...insyaAllah dgn jayanya...mencapai kepuasan tuk dr sndr yg plg penting...yeah!!!

note to myself...
kadang-kadang kite xkan dpt apa yg kita inginkn..tp percayalah setiap yg diberikan kepada hamba-Nya adalah yg terbaik...pandanglah dr perspektif yg berbeza dan dr sudut yg positif...apa yang penting redha dan terimalah seadanya dgn penuh rs syukur...

semoga semuanya berjalan lancar...sekurang-kurangnya sy dpt menarik nafas lega...
juga kepada rakan2 sekalian we can do it and do it in our very very best...go!!!go!!!

Sunday, May 3, 2009

my fav pic


mcm sgt suke la gmbr ni..

pertama sebab gmbr ni mcm ala2 poyo sket. lokasi adlh di tsk titiwngsa la of course...

kedua semua org pn mcm sgt santai la, sambil mkn rojak buah tanpa memikirkan ms depan...ni adlh simptom kanak2 yg sdh abs blaja ok...rs mcm sgt peace tmbhn pula jiwa cm kosong je xyah fkr pape (hello viva ape cerrr???)

ok mari sy story sket psl makhluk2 di dlm gambr yg comel ini
mula dr kiri la...

1.nurul jannah (nm penuh i bg tau)
gadis sempoi, menggunakn loghat terengganu sms berbicara wpun rkn sebaya kurang fhm...tp sume cm wajah yakin je wt2 fhm smbil mengangguk2kn kepala...funny sgt n kdg2 agak moody...eiii takut la...sgt byk persamaan dgn sy. yg plg jelas n nyata adlh kami berada dlm ketegori underweight ye...mcm sdkt banggakah?suke chic wing, suke ns lemak,suke yuna, suke snap n edit gmbr. kn dh ckp ktrg byk persamaan...ad lg x?jannah smbung...

2.nor nina wati
muslimah sejati ni...ayu dan sgt bersopan santun. mmg sgt jauh panggang dr api la klu nk bndingkn ngan pemilik blog ni..haih...suke sgt membaca esp buku2 ilmiah, motivasi dan tidak ketinggalan juga buku berunsur cintan...ahaksss. ketelitian gadis ini mmg xleh ditandingi oleh sesiapa. wt tesis smpai xtido, sume bnde la memerlukan ketelitian...anda seorg yg mementingkn kesempurnaan pd pndgn sy..yeke???purple gurl, aduyai adlh trademark beliau...

3. nurul aida
si pinky girl...berfikiran mtg n slalu melihat sesuatu dr perspektif berbeza. beliau berjiwa sket. dan selalu mengatakan bahawa sy amt sukar menunjukkan perasaan n emosi...emotional control yg sgt hebat ini budak...suke m'baca novel, menulis novel juga. 1 percubaan yg memberansgkn wpun br published 2 bab hasil kerja tgn beliau..keep it up gurl...ermm lg ape eh..sgt slamber esp time nk xm, study last min pun leh skor sm je cm rkn2 yg stadi bagai nk rak. kurang fokus barangkali rkn2 beliau.uhuksss.. dan penemuan plg berharga yg ad pd sahabat sy ini adlh...beliau sgt pakar dlm skill henjutan!!!!wow....

4.yg kanan sekali 2 tuan empunya bdn la kn...haish cane leh xkenal. tp kurang bermoral je klu menceritakan psl dr sndr? xperlu la kot...mgkn rkn2 bole menilai sy...dr perspektif dan sentiment yg berbeza...wacccaaaa.....

mintak maaf la klu pndgn sy terhadap rkn2 di ats mcm xbrape kena...tp itulah apa yg sy rs psl anda semua...setiap org ad kelebihan dan kelemahan tersendr..jdkan kelebihan sbg batu loncatan tuk berjaya dan kelemahan sbg titik permulaan untuk satu perubahan yg besar...

sekian wassalam....

Saturday, May 2, 2009

aktiviti lepas habis degree..part II...wink"

sila klik pd pic tuk pembesaran imej..ahaksss


salam rakan2....

tgk gmbr je dh tau kn betapa gembiranya rs hati di kala sudah bergelar pelajar lepasan siswazah..waaahh skema2...ni adlh aktiviti di tasik titiwangsa sempena pesta makanan...sanggup 2 berjalan sejauh beberapa meter semata2 nk memriahkn suasana, tp keadaan di sana di sn sgtla tidak meriah..ktrg dtg makan2..amek2 gmbr sket (hrp mklum ni acara rasmi :) xde aktvt yg bes pon...

sbnrnya xtau nk wt pe kn..mengisi ms lpg yg ad la...blk je bdn dh penat, terus je tdo...(nmpk sgt tidak fit kn???)..hehehe. jln sket dh letih, 2 lum lg exercise 2-3 kali semnggu..waaahaha

lps bgn tido kemas brg...yea...tuk pengetahuan sy mmg suke berkemas, esp brg2 yg mahu dibawa pulang, rs sgt lega la sume brg dh siap pack..tggl nk angkut bwk blk je...nmpk sgt sdh tidak sbr mahu pulang ke kg halaman...wink..wink...rakan2 tolong jgn psiko eh, xde sbb kukuh tuk psiko ngan sy!!!

ari ni br terasa 1 bdn lenguh2 gara2 main bowling x hengat dunia semalam..haish (mmg jelas n nyata la anda tidak fit langsung!!!)

~aktiviti lepas habis degree~wink"




salam rakan2 yg budiman...sempena cerita ari jumaat

erm...sume dh addicted main bowling nmpknye. so smlm aktvt lps abis xm ialah maraton main bowling...hehe. tp sebelum competition perut msti diisi beb. sbb dh xtau nk mkn kt mn ktrg memilih marybrown wpun servis dia cm ntah pape sket..hikhik...


then lps mkn bergerak plak ke sg wang..oh lupa lak marybrown tu kt time square. pas2 ktrg apply GNC kt sg wang..sgt excited dgr short briefing dr sir ape ntah nm dia. mmg xksh je klu kene keje kt area KL ni. skrg dh xleh demand pape r. bkn senang nk dpt keje weh...


lps 2 baru la ktrg memerah tenaga main bowling...seperti biasa i adlh golongn bawahan je. xde la sehebat aida bermain..chewaaah....main pn bkn nk mng sgt pun, sj suke2 ngan kwn2. xtau la bl lg leh kumpul rmai2 n main2 cmni...permainan yg sgt pnjg la rsnya. org sebelah dh brape kali tkr grup, ktrg x abis2 lg...haish main xhengat dunia ni...mmg smpai ke titisan terakhir la. dh xmampu nk angkt bola...
...

itu la ari jumaat yg sgt bes...

sekian

Monday, April 20, 2009

BIG...big things in my LIFE

assalamualaikum blogger2 sekalian...
eh bunyi cm ramai sgt follower nih..haish

setinggi2 kesyukuran sbb msh lg diberi nyawa utk bernafas...meneruskn perjalanan hdp... Alhamdulillah....

terasa mahu berkongsi sedikit cerita tntg apa yg disebut...perubahan dlm hdp. rsnya thn ni byk bnde baru yg akn berlaku...dlm hdp sy la, xkn hdp anda pulak kn?

2 bln dr skrng klu diizikn ALLAH my family akn bertambah lg 2 org ahli baru...rsnya dh bgtau dulu, tp nk bgtau gak. ni kn blog sy suke hati la kn?hehe..sgt teruja memiliki sepsg ank buah kembar yg pasti comel mcm mk sedara dia la..haish nk kene bgtau gak ke?leh x nk contribute dlm pemilihan nm nnt?then semalam teman my sis bl brg baby sbb kebetulan lak ad warehouse sale..weeiii....sgt xcomel la bershoping di celah2 org ramai dgn pnsnya (90% adlh pregnant mother lah,sudah tentu), brg pn main amek je ape yg leh capai..ha kau skali out of budget maa...

1 bln dr sekarang jugak, my sis akan bertunang...xkira nk bgtau jugak!!!teruja sbnrnya plus cm cuak je sbb lps ni soalan2 spt 'eh lps akak adik pulak la' ataupun...'yg adik bile lg?' haish bikin panas nih..klu la leh tau bile kite akan kawin kn senang..senang leh bgtau sume org...kite hanya mampu merancang....segalanya TUHAN yg tentukan..
then td my mum call, dia pn teruja sbnrnya..yela dpt menantu sape xsuke..kiki
dia bgtau ad org dpt surprise bunga...ahaks...sape lg la kn (seb baik la my sis xpenah bukak blog dan x akan tau kewujudan blog adik dia yg m'jaja cite dia nih..haha)...
insyallah bertambah lg seorg ahli br...wink..wink

1 bln dr skrg jugak...status STUDENT agar gugur lah...sgt comel kn bergelar seorg lepasan universiti...kuikui...
sy sgt berpuas ht sepanjang 4 thn berada di UKM ni...semuany sgt berharga. bermula dgn thn pertama yg sgt mencabar dr, thn kedua yg kira2 mcm dh bangga sket sbb dpt lps 1st year yg sgt m'duga kesabaran, thn ketiga yg mcm ala2 otai...dan tahun keempat yg rsnya dh xsbr nk kuar dr sini..bukan sbb dh bosan belajar tp dh xsbr nk tempuh alam pekerjaan...eh cukup ke x ilmu nih nk keje lak?insyaALLAH sy boleh..belum cuba jgn mengalah dulu ok...

dan dgn nada yg agak riak sket..sy sudah lbh kurang 80% siap tesis..waaa.....tidak kusangka. tp kurang perasaan je bile dh siap ni..xde la plak smpai nk melompat2..sbb sgt cuak ngan exam n viva ni...haish

ad lg benda bsr yg berlaku dlm kehidupan harian sy sbnrnya..tp xperlu diceritakan di sini, bukan utk bacaan umum ye...biarlah rahsia...(standard ayt aida bile kene provoke)

harapan sy agr semua yg bakal dan sudah berlaku dlm hdp sy ni adlh yg terbaik, bukan utk sy sorang tp utk semua...dan agar semunya dipermudahkan oleh-NYA..insyaALLAH...

kwn2 semua...
sy mengucapkan semoga berjaya dlm exam terakhir kita...buat yg terbaik ok
semoga ini adlh pengalaman kite menjawab exam yg plg bgs...hehe...
stadi..stadi...jgn mls, jgn tido je...(ditujukan lebih tuk dr sndr..wee)

sekian, wassalam